benkrampe

Hvordan stopper jeg muskelkrampe i ben eller fødder om natten?

Muskelkramper, eller en “charley-hest“, som er et navn givet til svære muskelkramper i ben eller fødder. Det føles ganske forfærdeligt og specielt hvis det opstår midt om natten og du vågner op til stærke jag nedad benet.

Det føles ofte som om musklerne i benene eller fødderne kramper og låses derefter op i ulidelig smerte.

Denne form for muskelkrampe kan forekomme når som helst, men nogle mennesker er mere tilbøjelige til at få dem om natten.

Det mest almindelige område for en charley-hest er lægmusklen, men kramper kan forekomme hvor som helst i dine ben eller fødder.

Der er nogle ændringer, du kan foretage i din diæt og livsstil, der kan hjælpe med at forhindre natkramper, og der er trin, du kan tage for at stoppe smerten fra en charley-hest, når den opstår.

Nogle mennesker er mere tilbøjelige til at krampe i benene, såsom kvinder, der er gravide, og børn, der har vækstsmerter.

Det meste af tiden er charlieheste ikke skadelige, men blot en irritation, der vækker dig om natten.

I nogle tilfælde er nattekramper dog en indikator for, at du har en sygdom eller tilstand, der muligvis skal behandles af en læge.

Hvis du begynder at have krampe efter at have været udsat for bly eller et andet toksin, bør du se en læge.

Ifølge amerikanske Mayo Clinic, bør du søge læge vedrørende dine kramper i benene, hvis du har diabetes, flade fødder, lavt stofskifte (hypothyreose), perifer arteriesygdom (PAD), alkoholisme, Addisons sygdom, nyre- eller leversvigt, eller hvis du bruger blodtryksmedicin, tager p-piller eller har haft gastrisk bypass-operation. Gå også til lægen, hvis dine natkramper er så slemme, at du ikke kan få din nattesøvn.

Drik vand

Drik mere vand for at forhindre stærke kramper. Dehydrering er involveret i årsagen til kramper i ben og fødder. De fleste voksne har brug for mindst 8 store glas væske om dagen, normalt mere, hvis du er aktiv eller bor i et tørt klima. Denne væske skal for det meste bestå af vand, juice eller sunde sportsdrikke. Koffeinholdige drikkevarer, kulsyreholdige drikkevarer og alkohol har tendens til at dehydrere dig, så drik dem sparsomt.

Træn regelmæssigt

Træn regelmæssigt og stræk dine ben under og efter træning. Folk, der lever stillesiddende livsstil, er mere tilbøjelige til at få en charliehest. At træne dine ben forsigtigt, inden du går i seng, kan også hjælpe med at få blodet til at løbe ned til dine fødder og forhindre kramper i benene. I løbet af hver dag skal du stoppe og strække dine læg og fødder ofte.

Calcium, kalium og magnesium i din kost

Få masser af calcium, kalium og magnesium i din kost. At spise bananer øger dit kalium og kan hjælpe med at forhindre forekomsten af charlie hestekramper. Tag et calcium- og magnesiumtilskud, og inkluder flere mejeriprodukter i din kost for at øge disse næringsstoffer.

Små livsstilsændringer

Foretag andre mindre ændringer i din livsstil for at undgå charlie heste.

  • Sæt ikke med benene krydsede på dine knæ.
  • Undgå at gå i høje hæle i længere perioder.
  • Brug behagelige, støttende sko.

Hjælp dit barn med benmassage

Hvis dit barn får krampe i benet om natten, så massér dit barns ben. Børn med kramper i benene får dem, fordi deres knogler vokser hurtigere end deres muskler, og deres muskler føles anstrengte om natten.

Forsikre dit barn, at han bare har vækstsmerter og at det er normalt.

Når du får krampe

Mens du oplever kramper, så prøv en af disse teknikker for at stoppe det.

Vip forsigtigt det berørte område.

Mens du ligger i sengen, skal du forsigtigt begynde at pege tåen op mod din skinneben og forsøge at strække læggen.

Bring dit knæ op mod brystet og kram det til dig; kør din fod i cirkler fra anklen og ned. Hvis krampen ikke bliver mindre, mens du ligger i din seng, skal du stå op og gå rundt eller tage et varmt bad. Varmt vand kan være med til at slappe muskulaturen.

Hvis du har brug for det, skal du bede nogen i nærheden om en benmassage. Har du vedvarende smerte, bør du, som med alle andre råd og vejledning her på Medicus, søge lægehjælp.